Psycholoog Den Bosch - Rosmalen

Praktijk van Yvonne Raaijmakers
bg

Trauma en verdriet

We lezen steeds vaker dat opgelopen jeugdtrauma's een leven lang een negatief effect kunnen blijven uitoefenen op je leven en levensgeluk. Terwijl je jeugd allang voorbij is. Letterlijk wel, maar gevoelsmatig niet.

Hoe komt dat nou?

Het kind en de volwassene hebben ieder een ander perspectief. Als kind zijn we volledig afhankelijk, kunnen we niet weg uit een situatie en de situatie niet veranderen. Ook hebben we als kind geen perspectief van tijd: voor een kind is ‘nu niet’ hetzelfde als ‘nooit niet’. En ‘nu’ staat gelijk aan ‘altijd’. Als volwassene zijn we onafhankelijk en kunnen we voor onszelf zorgen. We kunnen uit een situatie stappen of de situatie veranderen. We hebben (meestal) een vrije keuze en een tijdsperspectief, we weten dat de tijden veranderen en daarmee ook onze perspectieven. Als iets niet leuk is, weten we dat het niet eeuwig duurt.

Het verdriet van het trauma hebben we moeten onderdrukken, omdat er niemand was die ons troostte. Was er wel iemand geweest met begrip, troost en een warm hart, dan had je terplekke je pijn kunnen voelen en verwerken. Maar meestal is dat niet zo, zodat je het verdriet moet onderdrukken als kind, omdat je het toen niet alleen aan kon.

Aan de hand van je hulpvraag ga je via situaties uit je directe omgeving, onderzoeken wat voor je de belangrijkste triggers/aanleidingen zijn. Symbolische situaties waar je heftig of vermijdend op reageert. Dat is de ingang naar de oude pijn die eronder ligt en nog niet verwerkt is. Je krijgt praktische handvatten en observatietools om jezelf te observeren. Het gaat hier alleen om jou, om jouw reacties op voor jou heftige situaties.

Door niet meer je oude overlevingspatronen te herhalen, komt er een weg vrij om de oude verdrongen pijn te gaan voelen (wetend dat het oud is). Het kind kon de oude pijn niet aan, de volwassene die je nu bent wel. En als het verdriet kan gaan stromen, komt er op diep niveau een transformatieproces op gang en kun je de liefdevolle verbinding met jezelf weer maken.

Neem vrijblijvend contact op voor een eerste gesprek
Tags: trauma, jeugdtrauma, therapie, verwerking, den bosch, rosmalen

Psycholoog Raaijmakers in Rosmalen Den Bosch, Rosmalen

Yvonne Raaijmakers

  • Geregistreerd therapeute
  • Intake op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen