Psycholoog Den Bosch - Rosmalen

Praktijk van Yvonne Raaijmakers
bg

Hechtingsproblematiek rondom relaties: verlatingsangst en bindingsangst

Om te overleven heeft het kind naast fysieke behoeften ook emotionele behoeften nodig, zoals warmte, liefde, steun, respect, veiligheid, liefdevolle aanraking en zorg. Ieder mens heeft behoefte aan een ander die emotioneel dichtbij staat en bij wie het zich veilig voelt. Als daar in jouw kindertijd wat mis is gegaan, doordat je ouders te vaak emotioneel niet beschikbaar waren, dan raak je onveilig gehecht. Je kunt dan heel erg je best gaan doen om aandacht te trekken om de verlatenheid niet te hoeven voelen. Dat kan in je latere leven een negatieve invloed hebben op je relaties. Relaties leiden tot hechtingsproblematiek, wat zich kan uiten in verlatingsangst en bindingsangst.

Verlatingsangst

Als je als kind bent opgegroeid in een omgeving waarin je ouders vaak niet emotioneel beschikbaar waren kan het zijn dat je op latere leeftijd veel last krijgt van verlatingsangst en jaloezie. Als kind had je weinig invloed op de mate waarin je ouders aandacht hadden voor jouw behoeftes.

Hierdoor heb je geleerd de bevestiging buiten jezelf te zoeken. Je voelt je snel afgewezen als je partner jou niet de aandacht geeft waar je naar verlangt. Je bent erg gericht op het krijgen van bevestiging van anderen. Het liefst wil je de hele tijd aandacht van je partner. En als die niet reageert of je de bevestiging niet geeft, voel je je ongelukkig en afgewezen. Je voelt je vaak onzeker en je vindt het moeilijk om je partner ruimte te geven.

Vaak voel je je aangetrokken tot partners die een bepaalde afstand prettig vinden waardoor je terecht komt in pijnlijke patronen van aantrekken en afstoten.

Hoe kan ik verlatingsangst verwerken?

De eerste stap om uit deze belemmerende patronen te komen is dat je kunt gaan zien wat je doet in een relatie. En je jouw eigen deel kunt erkennen voor wat het is, een oud overlevingspatroon van een onschuldig, afhankelijk en behoeftig kind. En dat er diep in jou een behoefte is om autonoom te zijn, je eigen krachten gaat opdelven. Het is belangrijk dat je meer eigenwaarde en een basis van vertrouwen in jezelf opbouwt. Zonder een basis van vertrouwen is een stabiele, duurzame relatie met een ander niet mogelijk.

Als je voor de verbinding kiest, zul je de angst moeten leren aankijken. Onder de angst zit de oude pijn van het kwetsbare, afhankelijke en verlaten kind. Die verdrongen pijn is er de oorzaak van dat je jezelf uit angst bent gaan afsluiten. Als je die pijn kunt helen en je angst overwonnen hebt, ervaar je een diepe verbinding met jezelf. En dan open je de weg naar een gezonde relatie, die gebaseerd is op gelijkwaardigheid en verbinding.

Bindingsangst

Als je last hebt van bindingsangst heb je moeite om een echte verbinding aan te gaan en je volledige commitment te geven in een relatie. Het is een symptoom van onveilige hechting. Hoe jouw ouders in jouw vroegere jeugd omgingen met jouw gevoelens en behoeftes, is bepalend voor hoe je dit als volwassene doet in relaties.

Als je last hebt van bindingsangst, ben je bang om jezelf te verliezen in de relatie. En heb je behoefte aan veel vrijheid (om ieder moment te kunnen vertrekken.) Het idee van samenwonen of trouwen benauwt je. Je hebt de neiging om te kritisch te zijn naar die ander en ‘fouten’ te zoeken in de ander. Je hebt een sterke controle dwang. Je hebt de neiging om direct en echt contact te vermijden en je af te sluiten. Je negatieve zelfbeeld uit zich bij voorkeur in zelfoverschatting.

Als je het gevoel krijgt dat de ander iets van je verwacht of een emotioneel beroep op je doet, voel je je aan de leiband gelegd, een gevangene. Je voelt je onder druk gezet en je trekt jezelf terug.

Uit het patroon van bindingsangst komen

Net als bij verlatingsangst is de eerste stap bij bindingsangst om uit deze belemmerende patronen te komen, dat je kunt gaan zien wat jou patronen zijn in een relatie. En je jouw eigen deel kunt erkennen voor wat het is; een oud overlevingspatroon van een onschuldig, afhankelijk en behoeftig kind.

Je gaat voor jezelf uitzoeken wat je het meest vermijdt door niet echt de verbinding aan te gaan. Is het de druk die je voelt? Of voel je je aan de leiband gelegd? En dan jezelf toestaan, dat dit niet over de ander gaat, maar alleen over jezelf. Jij bent degene die het steeds weer zo ervaart!

We zijn zo geconditioneerd om weg te gaan van de angst, dat we de angst niet eens meer bewust voelen. En zo hebben we ons leven ‘onder controle’. Maar in plaats van jezelf terug te trekken, blijf je en ga je ervaren waarvoor je zo bang bent (wetend dat het een oude pijn raakt, vaak een zeer vroege verlating).

Als je die oude pijn gaat herkennen en kunt plaatsen, heb je als volwassene een keuze. Dan kun je zien dat er in het nu geen echte bedreiging is en kun je nu in openheid de verbinding aangaan met de ander.

Hulp bij hechtingsproblemen

Wanneer je bij jezelf de moeilijkheden rondom het thema hechtingsproblemen herkent en daar graag wat aan doet, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op voor het maken van een afspraak. Je bent van harte welkom.

Psycholoog Raaijmakers in Rosmalen Den Bosch, Rosmalen

Yvonne Raaijmakers

  • Geregistreerd therapeute
  • Intake op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen