Psycholoog Den Bosch - Rosmalen

Praktijk van Yvonne Raaijmakers
bg

OuderCoaching – voor ontspannen ouderschap

Ouders doen natuurlijk hun uiterste best om hun kinderen zo goed mogelijk te verzorgen en liefdevol te zijn, maar vaak zijn er situaties waarin het gewoon niet mogelijk is. Bijvoorbeeld als ze zelf ziek zijn, moeten werken, problemen hebben, gaan scheiden of wat dan ook waardoor je geen werkelijke aandacht hebt voor je kind. En misschien sneller geïrriteerd en gestrest bent. Je wilt het wel anders aanpakken maar je weet niet hoe. Zo zei een ouder ooit tegen mij: “Ik wil niet steeds boos worden, zoals het vroeger thuis ging, maar toch die ik hetzelfde naar mijn kind”.

Doorbreek de vicieuze cirkel

Met gesprekken en praktische handvatten ga je ontdekken dat jouw manier van reageren naar je kind vaak onbewust automatisch gaat. Er kan een verband zijn met je eigen opvoeding. De manier waarop je ouders vroeger met jou omgingen, zit namelijk opgeslagen in je onderbewuste systeem. Tijdens de coaching leer je hoe je thuis anders met je emoties om kunt gaan. Daardoor ontstaat er ruimte om echt te gaan luisteren naar je kind en kunnen jullie steeds meer ontspannen samenzijn.

Hoe komt het nou eigenlijk dat je reactie op je kind vaak ongewild automatisch gaat? Hoe werkt dat? En: wat kun je eraan doen om het te veranderen? We zijn allemaal geboren als een open en in principe onbeschreven blad: puur, open en onbevangen en helemaal volmaakt op het moment van onze geboorte. En ook met heel veel behoeften. We hebben het nodig dat onze ouders onze behoeften aanvoelen, er begrip voor hebben en ze vervullen. Ons diepste verlangen is dat onze oorspronkelijke liefde herkend en gespiegeld wordt. Dat onze behoefte aan zorgzame nabijheid aangevoeld en vervuld wordt. En ook dat we als kind beschermd worden, gezien, gesteund en gestimuleerd.

Lang niet altijd gebeurt dit. Onze ouders zijn bezig met zichzelf, met problemen, of doodop van het jonge ouderschap. Als kind is dit onbegrijpelijk en doet dat pijn. We worden daar dan soms ook alleen mee gelaten, en we zijn nog te klein om deze pijn zelf te kunnen verwerken. Deze niet verwerkte pijn blijft in ons lichaam zitten, in onze cellen, spieren, gewrichten. Vaak in de vorm van spanning, een soort onverwerkte echo. Gedurende je kinderjaren stapelt zich dit op en neem je het onbewust mee naar je volwassen leven. Om te begrijpen waarom het zo’n impact heeft, is het essentieel om het verschil te begrijpen tussen de wereld van het kind en de wereld van de volwassene.

Geen perspectief van tijd

Het kind en de volwassene hebben ieder een ander perspectief. Als kind zijn we volledig afhankelijk, kunnen we niet weg uit een situatie en de situatie niet veranderen. Ook hebben we als kind geen perspectief van tijd: voor een kind is ‘nu niet’ hetzelfde als ‘nooit niet’. En ‘nu’ staat gelijk aan ‘altijd’. Als volwassene zijn we onafhankelijk en kunnen we voor onszelf zorgen. We kunnen uit een situatie stappen of de situatie veranderen. We hebben (meestal) een vrije keuze en een tijdsperspectief, we weten dat de tijden veranderen en daarmee ook onze perspectieven. Als iets niet leuk is, weten we dat het niet eeuwig duurt.

We geloven graag dat we als volwassene ook op een volwassen manier reageren op ons kind. Maar als we kwaad of angstig worden, speelt er een oude, onbewuste realiteit mee, van het kind wat we ooit waren. Door deze te leren kennen en adresseren, krijgen we in het hier en nu werkelijk meer keuzevrijheid in onze reacties en acties.

Ik help je graag bij de uitdagingen van ouderschap

Herken je jouw situatie of gevoelens in bovengenoemde omschrijvingen en zou je het ouderschap graag op een fijnere, meer harmonieuze manier ervaren? Neem dan gerust contact met me op voor vragen of voor het maken van een afspraak. Ik ga graag samen met je aan de slag!

Maak vandaag nog een eerste afspraak“Het contact met mijn kinderen is veel beter geworden, opener en rustiger. Door de coaching heb ik op een adequate manier om leren gaan met mijn boosheid en frustratie. Hierdoor voel ik me rustiger en kan meer bij mezelf blijven en ben meer aanwezig bij mijn kinderen “.

Psycholoog Raaijmakers in Rosmalen Den Bosch, Rosmalen

Yvonne Raaijmakers

  • Geregistreerd therapeute
  • Intake op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen