Faalangst heeft vaak te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Dat je niet de prestatie kunt leveren die er van je verwacht wordt. En dat niemand op je zit te wachten. Faalangst kan een grote invloed op je leven hebben. Faalangst komt bij veel mensen voor. Gelukkig meestal in lichte mate, als een positieve faalangst waarbij nieuwe energie wordt gevonden om uiteindelijk toch goed te presteren.
Helaas komt een negatieve vorm van faalangst ook regelmatig voor. Bijvoorbeeld bij een rijexamen, proefwerk, bij een belangrijke toespraak. Situaties waarbij je volledig kunt verlammen en er uiteindelijk niets van bakt.
De grootste oorzaak ligt in de reacties van de omgeving op wat er bereikt is, waarbij meestal de nadruk wordt gelegd als er ‘gefaald is’. Dit kan zijn door reacties van familieleden (ouders, broers, zussen, leerkracht) en kan al heel jong ontstaan. Er wordt om je gelachen als je een fout maakt of ze kunnen boos worden als je je vergist. Dit kan een heel klein kind al uit evenwicht brengen. Als er al heel jong hoge eisen aan een kind worden gesteld en er negatief op gereageerd wordt als het kind aangeeft dat het niet lukt, ontwikkelt zich dan al een negatief overtuigingen, zoals ‘Ik kan het niet alleen”, ‘dit lukt me nooit’’, ‘ik ben niet slim genoeg’, ‘het is me te veel’, ‘het is mijn eigen schuld’ enz...
De eerste stap is Bewustwording van je negatieve overtuigingen over jezelf en beseffen dat het meer zegt over hoe je ooit gezien en beoordeeld werd, terwijl je het zo goed bedoelde. Er was niets mis met het kleine kind dat je was, helemaal niet, maar je ouders konden op bepaalde momenten niet geven wat je echt nodig had: erkenning, liefdevolle benadering, respect en mededogen. Als je dit als kind ontbeert, is dat heel pijnlijk. En erger, als niemand dit begrijpt en je hierin kan troosten, moet je deze pijnlijke situaties wel verdringen, door jezelf af te vallen, te verlaten, te denken dat het aan jou ligt, jouw schuld is.
Je gaat eerst de illusie hiervan ontdekking, met mildheid en compassie naar het kleine kind dat je was. Accepteren dat je deze negatieve overtuigingen ooit nodig had om te overleven en die nu echt niet meer kloppen. Deze stap heeft inzicht en tijd nodig. Want vaak geloof je hier al jarenlang in en is het een soort onbewuste mantra geworden.
De volgende stap die je gaat maken is... gaan doen waar je zo bang voor bent: de oude angst van het kleine kind gaan herkennen en de oude realiteit voelen. Dan ontstaat er ruimte om niet meer te handelen naar je verleden, want dat is nu echt voorbij! Hoe meer je oefent, hoe meer je dit gaat begrijpen en ervaren. En zo verschuiven oude angsten en realiteiten, naar daar waar ze horen, oude gedateerde ervaringen. En hoef je ze niet meer te herhalen in het nu en kun je nieuwe ervaringen gaan creëren.
Ik ondersteun je graag in je proces om meer vertrouwen in jezelf te hebben en bovendien weerbaarder te worden, dus neem gerust contact met mij op voor meer informatie. Je bent in mijn praktijk in Rosmalen van harte welkom.