Psycholoog Den Bosch - Rosmalen

Praktijk van Yvonne Raaijmakers
bg

Angst en paniek

Iedereen heeft in zijn leven weleens angst gevoeld. Deze onaangename toestand kan voor behoorlijk heftige symptomen zorgen. Hartkloppingen, duizeligheid, pijn in de borst en kortademigheid. Veel mensen houden letterlijk hun adem in als er gevaar dreigt. Waarbij deze spannende gebeurtenis soms daadwerkelijk plaatsvindt, maar meestal alleen in ons brein.

Het resultaat is hetzelfde: ontzettend onaangenaam. In deze onzekere tijden is er meer angst dan ooit, angst om een dierbare te besmetten, angst voor het heden en de toekomst. Dit onaangename en beklemmende gevoel is als een oude, vervelende vriend.

De eerste stap om eruit te komen is dat je gaat onderzoeken wanneer die angst gevoelens opkomen en wat je dan denkt, doet of in veel gevallen … niet doet. Misschien ben je wel bang dat andere mensen in je teleurgesteld raken, als je lezing niet goed gaat. Vaak voel je je dan al dagen van tevoren gestresst. Je gaat heel hard je best doen om de lezing uit je hoofd te leren. Je gaat laat naar bed en je staat vroeg op om alles nog eens door te nemen. Heel vermoeiend, terwijl je weet dat je al vaker een lezing hebt gegeven en dat het zelden misgaat.

Inmiddels besef je dat je angst wordt veroorzaakt door verdrongen pijnlijke gebeurtenissen in je vroege jeugd. En dat die gebeurtenissen voorbij zijn. Je gaat in de therapie/coaching steeds die stressmomenten opsporen. Door de onderliggende oude verdrongen pijn/steek toe te laten en beseffen dat het pijnlijk was voor het kleine kind. Dan ga je beseffen waar die angst thuishoort, bij het kleine onschuldige en afhankelijke kind dat je was. Natuurlijk zijn de oude pijnlijke situaties die verdrongen zijn voor iedereen verschillend.

Naast de inzichten die je door de therapie/coaching krijgt, krijg je ook ademhalingsoefeningen en tips mee om je angst-overlevingssysteem tot rust te brengen.

Kun je hier wat hulp bij gebruiken?

Maak dan een afspraak om samen te kijken wat de oorzaak is van jouw angst. Neem hiervoor gerust vrijblijvend contact met mij op. Ik hoor graag van je.

Psycholoog Raaijmakers in Rosmalen Den Bosch, Rosmalen

Yvonne Raaijmakers

  • Geregistreerd therapeute
  • Intake op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen